Hanterade gift utan skydd

Arbetsmiljön på ett företag som är underleverantör till skogsföretaget Next Forest i Hässleholm får stark kritik både från facket och Arbetsmiljöverket. Vid en kontroll visade det sig att arbetare jobbade med att doppa granplantor i bekämpningsmedel utan vare sig handskar eller andningsskydd.

– Man ska inte doppa så här för hand. Om man gör det måste man ha våtdräkt, stövlar och andningsskydd, säger Miklos Liewehr, regionalt skyddsombud på Skogs- och träfacket. 

Men inget av de här kraven uppfylldes. Dessutom fanns ingen möjlighet att ens tvätta händerna i lokalen. Bekämpningsmedlet Cyper Plus beskrivs som irriterande vid kontakt med hud och ögon, och det kan orsaka hudallergi.

Miklos Liewehr krävde att arbetet med att doppa granplantorna skulle upphöra genast. Han kontaktade också arbetsmiljöverket, som kom ut på en inspektion. Då pågick inget arbete i lokalen, men de kunde konstatera att maskinen var farlig eftersom de rörliga delarna inte var täckta.  Inspektören förbjöd arbete vid maskinen tills bristerna åtgärdats.

Arbetsmiljöverket planerar ett återbesök, för att se hur säkerhetsföreskrifterna efterlevs.

                     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".