Kärnbränslet lämnar Barsebäck

På fredagen började man frakta bort det använda kärnbränslet från Barsebäcksverkets andra reaktor. Reaktorn stängdes den sista maj förra året och nu är det dags att föra kärnbränslet till förvaring i Oskarshamn.

Det kommer att ta drygt fyra månader att forsla iväg det använda reaktorbränslet.

Det specialbyggda, rödvita fartyget Sigyn låg förtöjd intill Barsebäcksverket i väntan på att det allra första kärnbränslet från reaktor två skulle lastas ombord.

Det här är starten på den jättelika stängningsprocessen som beräknas ta drygt 25 år och kosta två miljarder. Aldrig tidigare har ett så stort verk stängts i Sverige. Först 2020 går det att riva, först då har strålningsrisken minskat tillräckligt, och först då finns det slutförvar för de drygt 10 000 ton rivningsmassa som måste tas om hand.

Från början var det beräknat att Barsebäck skulle vara i drift till 2017, och nu när det stängs i förtid har inte bygget av slutförvar hängt med i samma tempo. Därför måste verket stå kvar i drygt 15 år, utan att det egentligen används.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".