Mest män överst på valsedlarna

I tre av Skånes 33 kommuner saknas kvinnor bland toppkandidaterna till kommunvalet i höst. Det är Höör, Osby och Östra Göinge kommun där de partier som registrerat listor till kommunvalet bara har män överst på listorna.

Ingvar Nilsson toppar miljöpartiets lista till kommunvalet i Östra Göinge och han säger att det är svårt att få kvinnor att vilja stå längst fram i fullmäktige.
– Den som ska stå där måste vara beredd att tala och ta emot de elaka blickarna, så att säga. Det kräver en viss tuffhet idag, och det har vi inte kvinnor som är beredda att ta. Och tydligen inte i några andra partier heller.

Bland partierna som registrerat listor och som tänker ställa upp i kommunvalet i Östra Göinge i höst är det ont om kvinnor bland toppkandidaterna. Detsamma gäller för kommunerna Höör och Osby.

Det omvända, att bara kvinnor toppar alla listor i ett kommunval finns inte i Skåne. Den enda kommunen som kommer över 50 procent av kvinnliga toppnamn är Svalövs kommun.

Conny Lindström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".