Risiga bussar i Malmö

Polisen brukar ibland få stoppa Connex bussar på motorvägen eftersom de inte kan komma upp i en hastighet som är trafiksäker. Ibland slutar motorerna helt plötsligt att fungera och som passagerare kan man ibland bli våt av att det regnar in. Connex bussar i Malmö är riktigt risiga.

Många av bussarna som kör linjetrafiken i Malmö är i uselt skick. Passagerare vittnar om bussar som skumpar och tak som läcker. Bussbolaget Connex som 50 procent av trafiken i Malmö har sämst bussar.

- Motorerna går dåligt och det regnar in. Flera passagerare har fått sina kläder förstörda och fått ersättning för det, säger Mikael Nilsson som är huvudskyddsombud på Connex.

En av linjerna går på motorvägen mellan Malmö och Oxie och vid flera tillfällen har polisen fått be chaufförerna att köra av motorvägen på grund av att de slitna motorerna gör att bussarna ibland inte lyckas komma upp i den hastighet de borde.

- Det har hänt att bussar bara kommit upp i 30 kilometer i tommen och då finns det ju risk att man ställer till med olyckor på motorvägen, säger Mikael Nilsson.

Connex bussar är de äldsta i Malmös stadstrafik och de är dessutom de första gasdrivna bussarna som tillverkades. Enligt Connex dras de därför med barnsjukdomar.

- Det är många personer som jobbat med de här problemen genom åren- Men det är fortfarande så att bussen kan gå bra i några timmar och sen när man ska starta den nästa gång så går inte motorn, säger Eron Runström som är personalchef på Connex i Malmö.

Connex har nu beslutat att byta ut alla sina bussar. De första nya bussarna kommer i augusti i år och fram till nästa sommar ska alla vara utbytta.

Natacha Lopez

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".