Spårvagnar kan binda samman Skåne

I framtiden kan det bli möjligt att ta spårvagnen mellan olika orter i Skåne. För i flera kommuner i Skåne finns planer att bygga ett nät för lätt spårtrafik eftersom denna skulle bli både bekvämare och mer miljövänlig än dagens kollektivtrafik.

-  Fördelarna är att du har ett snabbare fordon som har snabbare acceleration men också bättre bromsförmåga så du kan stanna på fler orter utan att förlora mycket i tid, säger Cecilia Elmberg, utredare vid Helsingborgs kommun.

Den aktuella spårtrafiken är helt anpassad för att köras inne i tätorter. Spårvagnen kan köras på två olika energislag. Spårvagnsel, med en mindre farlig strömstyrka än den som används på andra tåg, och diesel, för att ta sig fram på det redan befintliga järnvägsnätet. Och i nordvästra Skåne finns det sedan en tid tillbaka mark reserverad för att bygga en helt ny järnväg mellan Höganäs och Helsingborg. Den skulle i princip följa kusten och köra förbi bland annat Viken, Domsten, Hittarp och Laröd och nå Mariastation och Helsingborg. Sträckan skulle också kunna fortsätta till Bjuv.

Men tidsperspektivet kanske är 15, 20 eller till och med 30 år, vilket är nödvändigt när det gäller den här typen av stora projekt.

I Lunds kommun tänker man sig flera olika sträckor som spårtrafik. Bland annat Lundalänken ut mot Dalby, sträckan mot Staffanstorp, mot Södra Sandby eller västerut mot Lomma.

I Malmö finns planer på spårtrafik till Falsterbo-Skanör och i Kävlinge funderar man på att förbinda Löddeköpinge med orterna söderut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".