Pendlare tillfrågas om åsikter på tågen

I dag får 200 personer som pendlar mellan Malmö och Helsingborg en enkät med sig på tåget. Banverket och Skånetrafiken vill ta reda på om resenärerna är nöjda med de förbättringar som gjorts på sträckan. För tidigare har pendlare klagat på otydlig information och skrälliga högtalarsystem.

- Framförallt är det högtalaruppropen som man upplevde som problematiskt, att man inte hörde vad som sades och att informationen var spretig och dåligt samordnad, säger Liselott Bergman, som leder undersökningen.

Nu har högtalarsystemet på Malmö Central förbättrats. Ljudet på Lunds central har justerats och man har satt upp tydligare skyltar och monitorer på Knutpunkten i Helsingborg.

Man har också lärt tåginformatörerna att ge mer tydlig information och till exempel berätta varför ett tåg är försenat.

Och insatserna verkar ha gett resultat. Tågpendlarna mellan Malmö och Helsingborg har blivit nöjdare med den information de får. I den senaste mätningen, från oktober förra året, ökade antalet nöjda resenärer från drygt 60 till 72 procent.

Men förhoppningen är att få ännu fler nöjda resenärer.

- Vårt mål är 75 procent nöjda eller mycket nöjda så att vår förhoppning är att kundnöjdheten har ökat, berättar Liselott Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".