Fritidsgård hålls stängd på grund av bråk

Fritidsgården Hamnhuset i Lomma har hållits stängd de senaste helgerna. Detta eftersom det har varit alldeles för stökigt och bråkigt i Lomma under den senaste tiden och politikerna tror att det är ungdomar utifrån som lockas till Lommas fritidsgård.

Personalen på fritidsgården Hamnhuset har under de senaste helgerna fått hjälpa till ute på fältet med att förebygga bråk och skadegörelse istället för att vara på gården.

Och Anders Berngarn, moderat ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Lomma, ser just nu ingen annan lösning på problemen än att hålla stängt.

- Framförallt de senaste tre helgerna har det varit väldigt stökigt och vi tycker att det är ohållbart dels för barnen som känner rädsla för att gå till fritidsgården dels för personalen som känner obehag inför de hotfulla ungdomar som kommer dit.

Ungdomar har blivit hotade och rånade och det har skett vandalisering i Lomma. Och man tror att det framförallt är ungdomar som kommer utifrån, från bland annat Malmö, Lund och Staffanstorp som ställer till problem.

Och Anders Berngarn, är övertygad om att det är fritidsgården som drar till sig ungdomar från andra orter.

- Nu när vi stängde har det visat sig att det inte alls har varit något busliv ute i Lomma som tidigare.

Vad som händer i framtiden är oklart.

- Vi får pröva oss fram. När vi märker att det blir lugnare igen så provöppnar vi och så får vi se resultatet då, säger Anders Berngarn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".