Drag på skånska arbetsmarknaden

I hela landet råder framtidstro och sysselsättningen väntas öka med 130 000 personer i år och nästa år. Det visar arbetsmarknadsstyrelsens nya prognos. Det är högkonjunktur i landet, men i Skåne är det dubbel högkonjunktur.

- Det är den bästa prognosen vi har haft på många år. Det ser ljust ut på arbetsmarknaden i Skåne. Det känns att det är drag på den skånska arbetsmarknaden, säger Henrietta Stein, biträdande länsarbetsdirektör i Skåne.

AMS prognos bygger på intervjuer med 9 000 arbetsgivare i den privata och offentliga sektorn och för första gången ökar antalet anställda inom industrin samtidigt som den offentliga sektorn också börjar anställa. Skåne skiljer sig något från övriga landet med en mycket kraftig inflyttning. Det råder ingen brist på arbetskraft och det har blivit en tillgång för Danmark som också har högkonjunktur, men en stor brist på arbetskraft. Tidigare var endast högutbildade svenskar attraktiva på den danska arbetsmarknaden - nu efterfrågas de flesta yrkesgrupper, vilket gör att Skåne med snabba kommunikationer till Danmark just nu har en dubbel högkonjunktur.

- Det finns ett stort arbetskraftsbehov, de är mycket intresserade av arbetskraft, säger Thomas Behrens, utredare på länsarbetsnämnden i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".