Helsingör förbereder sig för toppmöte

I slutet av augusti hålls toppmötet mellan Europas utrikesministrar i Helsingör. Den lilla danska staden förvandlas då till något som påminner om en stad under belägring.
På måndagen tog Danmark över ordförandeskapet i EU. Om ungefär två månader möts Europas utrikesministrar i Helsingör och här förbereder man sig nu noga. Liknande möten i Europa har inneburit blodiga sammandrabbningar mellan politiska motståndsgrupper och polis. I Helsingör räknar man med att 10 000 demonstranter ska dyka upp och därför sätts stora polisstyrkor in. Uppifrån kommer stan kontrolleras av helikopter och flyg och i farvattnet utanför Kronborgs slott blir det förbjudet för alla andra utom bevakningsfartygen. Områden kring Hotell Marienlyst kommer att bevakas av kraftigt beväpnad polis. Vidare kommer hela campingplatsen söder om hotellet röjas och istället för campingvagnar ska sändningsutrustning för 14 internationella TV-stationer och tio radiostationer ställas upp. 250 journalister från hela världen har ackrediterats och intresset riktas mot de frågor som mötet ska debattera; konflikten i Mellanöstern, EU:s utvidgning och EU:s nya grannar i öst. Mitt i stan inrättar polisen en kommandocentral för att timme för timme kunna övervaka mötet och demonstrationerna. Den 30 augusti möts 200 ministrar och deras partners i Helsingör.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".