Valambassadörer ska höja valdeltagandet

I Malmö utbildas ett 40-tal så kallade valambassadörer som ska försöka förmå så många som möjligt att gå och rösta i höst. ABF står för utbildningen, som är helt opolitisk.

Med kunskap om hur valen går till och vad det innebär att rösta arbetar valambassadörerna för att bryta trenden att allt färre går och röstar.  

– Det finns de som har det för bra och de vill inte att något ändras. Och det finns de som har det dåligt men inte tror att det händer något även om de röstar. Då säger jag att det är ett steg de måste ta för att lyckas i framtiden, säger Lumnije Islami, kursdeltagare.

Vid förra valet röstade 81 procent av alla röstberättigade. Vid en internationell jämförelse är det ett högt valdeltagande, men ändå är trenden att allt färre går och röstar i Sverige.

Det ska valambassadörerna försöka ändra på och eftersom valambassadörsutbildningen genomförts vid två tidigare val så vet man att den är framgångsrik.

– I valet 2002 såg vi ett markant uppsving i de valdistrikt där vi jobbade som mest, säger Peter Johansson som är en av kursledarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".