Skånes befolkning ökar

Skånes befolkning ökar med cirka 100 000 personer fram till år 2015 enligt Region Skånes befolkningsprognos för de kommande tio åren.

Samtliga skånska kommuner beräknas att öka, men störst kommer ökningen vara i västra delarna av Skåne, enligt prognosen. Anledningarna till att Skånes folkmängd fortsätter att växa är en stor invandring som tros hålla i sig och en kommande babyboom som beräknas komma under andra hälften av tioårsperioden.

Det är framför allt den stora inflyttningen som gör att folkmängden i Skåne kommer att öka. Förutom svenskar som söker sig söderut så väntas inflyttningen från Danmark och Polen hålla i sig. Men i Regions Skånes befolkningsprognos för de kommande tio åren kommer också barnafödandet att stiga. När de stora barnkullarna från slutet av 80-talet och början av 90-talet börjar bilda familjer kan det bli tal om en ny babyboom.

Totalt beräknas folkmängden att öka med cirka
100 000 personer. Enligt demografen Christan Skarman är denna förväntade ökning historiskt sett kraftig.

Enligt prognosen kommer samtliga kommuner att öka och starkast kommer ökningen vara i västra delarna av Skåne. Men förbättrad kollektivtrafik och höga bostadspriser kommer också att göra mellanskånska kommuner mer tätbyggda. I Höör och Hörby har man redan satt igång med byggandet för att svara upp mot den kommande befolkningsökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".