Höganäsmord från 1998 kan klaras upp

Den 29-årige man som sedan i måndags suttit anhållen som misstänkt för mordet på en 18-årig kvinna i Höganäs 1998 häktades på torsdagseftermiddagen av Helsingborgs tingsrätt. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för mord.

Den 18-åriga flickan skulle på kvällen den 2 december 1998 gå ut före att köpa bröd. När hon hittades en halvtimme senare var hon svårt skadad och avled senare till följd av det våld hon hade utsatts för.

Kort efter mordet anhölls en då 21-årig man, men han släpptes efter bara några dagar. Men i måndags, alltså sju och ett halvt år efter mordet, anhölls en 29-årig man från Höganäs som skäligen misstänkt för mord.

Att mannen kunde anhållas var ett resultat av Skånepolisens grupp av poliser som specialiserat sig på att gå igenom olösta mordfall.

29-åringen hade tidigare inte figurerat i utredningen alls, men han är välkänd av polisen och dömdes under 1990-talet för ett antal stölder och misshandel.

I morse anhölls också en bekant till 29-åringen. Det är en 28-årig man från Höganäs som nu är anhållen sannolika skäl misstänkt för mord.

29-åringen häktades på torsdagseftermiddagen av Helsingborgs tingsrätt. Han är nu på sannolika skäl, vilket är den högre av misstankegraderna, misstänkt för mord.

Vilka bevis åklagaren har mot mannen är dock inte känt, eftersom häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Varken försvaret eller åklagaren vill uttala sig på grund av det känsliga utredningsläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".