Flera barnmorskor säger upp sig

En fjärdedel av barnmorskorna på Universitetssjukhuset i Lund har sagt upp sig. Anledningen är att de är missnöjd med lönen.
Barnmorskorna i Lund har fått en löneförhöjning på tre procent. I Kristianstad har deras kolleger fått en betydligt större löneökning och barnmorskorna i Lund är nu arga över sin dåliga löneutveckling. - Jag har full förståelse för att barnmorskorna säger upp sig. I tre år har vi har arbetat med att få upp lönerna. Vi har blivit lovade mer pengar, men inte fått det, säger Mayvi Månsson, som är facklig representant på förlossningsavdelningen i Lund. Mayvi Månsson betonar att de barnmorskor som nu sagt upp sig har gjort det på egen hand och att det inte är något fackligt initiativ. Förlossningsavdelningen i Lund får ta emot komplicerade graviditeter från hela regionen. Man har också hand om för tidigt födda barn och barnmorskorna har ofta lång erfarenhet och hög kompetens. Uppsägningstiden är tre månader, och om de som nu har sagt upp sig inte tar tillbaka sitt beslut kommer förlossningsvården få stora problem till hösten. - Det är inte försvarbart att föra vården vidare med färre barnmorskor. Det går inte att upprätthålla den medicinska säkerheten då, säger Mayvi Månsson. Men Region Skånes tänker inte ingripa. - Vi förväntar oss att sjukhuschefen i Lund är medveten om att vi måste har väl fungerande förlossningsvård i Lund, säger Inge Garstedt är regionråd med ansvar för personalfrågor. Sjukhuschefen i Lund, Leif Granath, vill inte kommentera varför han har valt att inte prioritera barnmorskorna som personalgrupp, trots att de är en bristvara på arbetsmarknaden. - Universitetssjukhuset i Lund har 4000 miljoner kronor att bedriva en bra vård i Lund med. I det ingår naturligtvis en mycket bra förlossningsvård, säger Inge Garstedt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".