Fortsatt bostadsbrist i Skåne

Trots byggboom råder det ändå stor bostadsbrist i Skåne. Det visar årets bostadsmarknadsanalys som länsstyrelsen presenterade på torsdagen.

– Vi har bostadsbrist i en stor del av Skåne, precis som förra årets enkät visade. Det sker en ganska stor nyproduktion, men den är inte tillräcklig, säger Birgitta Wadkvist, bostadssakkunnig på länsstyrelsen i Skåne.

Trots att det byggs som aldrig förr, så säger kommunerna i den årliga enkäten att det i princip är lika stor brist på bostäder som förra året och att bostadsbristen kommer att finnas kvar de närmaste åren.

Den årliga undersökningen är dock baserad på kommunernas egna bedömningar, och det kan vara svårt för dem att sia exakt mer än drygt ett år framåt i tiden, eftersom kommunernas byggplaner kan vara osäkra på längre sikt, menar Birgitta Wadkvist.

En tydlig trend är ändå att i 31 av 33 kommuner är det brist på hyresrätter, trots att många hyresrätter byggs. En anledning kan vara att det just nu ombildas många hyresrätter till bostadsrätter.

– Det sker ju på vissa orter en ganska kraftig ombildning av det äldre beståndet av hyresrätter som blir bostadsrätter, så trots en stor nyproduktion blir det ändå ett minus, säger Birgitta Wadkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".