Skåningar mest negativa till flyktingar

Skåningar är mest negativa till flyktingar - det visar årets så kallade SOM-undersökning vid Göteborgs universitet.

Sex av tio skåningar vill att Sverige ska ta emot färre flyktingar.

Totalt sett har svenskarna blivit mer positiva till att ta emot flyktingar det senaste året, men det finns stora regionala skillnader. Bara fyra av tio norrlänningar vill begränsa flyktingmottagningen medan alltså sex av tio skåningar tycker att det är bra om den minskar. Även när faktorer som ålder och utbildning tas med är skåningarna mer negativa till flyktingmottagning.

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är den ligger bakom undersökningen och hon tror att förklaringen till skåningarnas skepsis till flyktingmottagning går att hitta i det historisk-politiska klimatet i Skåne.

Om de flyktingfientliga partiernas framgång i Skåne vid förra valet beror på den mer kritiska inställningen till flyktingmottagning, eller om det är partiernas debatt som skapat opinionen, kan däremot inte Marie Demker säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".