Vill göra asylprocess lindrigare för barn

Organisationen Bris i Malmö jobbar tillsammans med Malmö högskola för att mer hänsyn ska tas till barnen i asylärenden.

En FN-konvention säger att man ska ta hänsyn till barnens bästa - men det stämmer inte alltid överens med den svenska lagstiftningen.

Idag finns det många hinder i vägen för att själva asylprocessen ska vara så lindrig som möjlig för barn som kommer som flyktingar till Sverige.

Det säger Anna Lundberg, universitetslektor i mänskliga rättigheter och den som leder projektet ”från ord till handling”.

Bland annat handlar det om dålig kommunikation mellan olika myndigheter och organisationer, men också om hur tjänstemän inte fullt ut utnyttjar det handlingsutrymme dom faktiskt har för man vet inte hur man ska tolka riktlinjerna, som helt enkelt är för vaga, menar Anna Lundberg.

Arbetet vänder sig till dom som möter barnet i asylprocessen och i ett första skede jobbas det med att ta reda på vilka brister som finns. Därefter blir det utbildningar för alla inblandade parter och när allt är klart i slutet av 2008 så ska det finnas ett tydligare samarbete.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".