Salladsodling klarat sig trots kylig vår

Säsongen för sallad börjat. Varje dag fram till slutet av oktober kommer i genomsnitt fyra bilsläp lastade isbergssallad lämna Åhus Grönt i Horna utanför Åhus. Och den kyliga våren har inte påverkat salladen i den utsträckning man tidigare trodde.

- Själva skörden har blivit tre dagar senare än normalt. Men vi hade räknat med att börja minst en vecka senare, så det har växt ikapp rätt så bra de sista veckorna. Och salladen är bättre än den brukar vara, säger Patrik Olofsson odlingsansvarig på Åhus Grönt i Horna utanför Åhus.

Varje år kommer mellan 140-170 polacker och hjälper till med skörden som exporteras till bland annat Italien och Tyskland. Men nytt för i år en storsatsning på gullök. Sammanlagt 60 hektar får löken och ett stort lager håller på att byggas upp som ska rymma närmare 4 miljoner kilo gullök. Den kommer inte att exporteras till Italien utan ska framför allt säljas vidare till svenska grönsakshandlare.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".