Sekretess sätter stopp för behandling

Samarbetet för trafiknykterhet mellan polisen och socialtjänsten i Lund hotas på grund av sekretessregler. Tidigare har polisen skickat vidare personuppgifter på misstänkta rattonyktra till socialförvaltningen, men så kommer det inte att fortsätta.

Samarbetet går ut på att få den person som grips för rattfylla att börja behandling för sitt eventuella alkoholberoende. En första chans till det ska ges redan direkt efter gripandet genom motivationssamtal hos polisen, då den gripne är som mest sårbar.

Det är emellertid inte alltid de här samtalen hålls, och då har det funnits en andra chans. Polisen har skickat uppgifterna vidare till socialförvaltningen, som i sin tur tagit kontakt med den misstänkte på nytt.

Men Rikspolisstyrelsen har nu kommit fram till att det här bryter mot sekretessreglerna, och det är något som kan få konsekvenser på vägarna.

– Det kan ju i förlängningen betyda att de här personerna fortsätter att köra rattonyktra på vägarna, säger Staffan Persson, enhetschef på socialförvaltningen i Lund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".