Vaktbolag patrullerar Hasslarp

Hasslarp utanför Helsingborg kommer att patrulleras av väktare eftersom polisens resurser inte räcker till för att kontrollera kriminaliteten i byn.
Beslutet togs av kommunstyrelsens ordförande Carin Wredström i går efter ett möte mellan kommunens brottsförebyggande råd och byföreningen i Hasslarp. Problemen i Hasslarp har diskuterats i kommunstyrelsen under våren, men eftersom situationen blivit akut tog Carin Wredström i går beslutet på egen hand. - Där finns tyvärr många oseriösa fastighetsägare, där finns ett väldigt drogmissbruk och kriminalitet. Vi från Helsingborgs stad kan inte vänta och titta på, säger Carin Wredström, kommunstyrelsens ordförande, till P4 Radio Malmöhus. Kommunalråden har besökt Hasslarp under våren och bland andra träffat byföreningen och brottsförebyggande rådet för att diskutera hur man ska få bukt med situationen. Carin Wredström säger att hon har fullt stöd i kommunstyrelsen att anlita väktare för att bevaka Hasslarp. Deras uppgift är att synas i samhället och ta kontakt med polisen om de ser att något inträffar. Helsingborgs stad har också ett mer omfattande handlingsprogram för att göra Hasslarp mer attraktivt. Bland annat ska man försöka få bort oseriösa fastighetsägare, asfaltera fler gator och snygga upp byn med blommor och träd. Vad den akuta åtgärden att låta väktare patrullera byn kommer kosta vet man inte än. Men Carin Wredström tror att helsingborgarna är beredda att betala. - Det finns ingen del av Helsingborg som vi kan jämföra med Hasslarp. Men jag är fullt övertygad om att de övriga helsingborgarna vill stötta hasslarpsborna i den här situationen, säger Carin Wredström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".