Fridlysta gäss skjuts av?

Gatukontoret vill få tillstånd att skjuta av de fridlysta vitkindade gässen. Det växande antalet gäss i Malmös parker har under de senaste åren blivit ett problem.
Gässens spillning har blivit en sanitär olägenhet och det kommer ständigt in klagomål om aggressiva gäss som hotar både människor och hundar. Ungefär hälften av gässen i Malmös Parker är vitkindade gäss som planterades in under mitten av 1980-talet. När sedan de vilda vitkindade gässen passerar Malmö lockas de att stanna. Den vitkindade gåsen har inga naturliga fiender och är dessutom fridlyst och det behövs tillstånd från Länsstyrelsen för att begränsa beståndet. Arne Mattson som är ställföreträdande chef på Gatukontoret i Malmö säger att Gatukontoret nu förmodligen kommer att söka ett sådant tillstånd. - Vi har nu kommit upp till en sådan nivå att vi nu tycker att det är lite väl många gäss. Tidigare har vi inte tyckt att problemet har varit tillräckligt stort och eftersom den vitkindande gåsen är fridlyst har vi inte valt det här sättet tidigare, säger Arne Mattsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".