Sjukskrivningarna ökar kraftigt i kommunerna

Sjukskrivningarna bland kommunalanställda i Skåne har ökat med nästan 40 procent de senaste åren, visar en undersökning som LO presenterade idag.
De skånska kommunerna har dessutom dålig överblick över hur sjuka deras anställda egentligen är, och LO-distriktets ordförande Inger Jarl Beck säger att kommunerna till och med kan ha brutit mot arbetsmiljölagen. - Arbetsmiljölagen säger att arbetsgivaren har en skyldighet att utforma arbetsplatsen utifrån den enskildes behov. Om kommunerna hade gjort det så hade ju inte ohälsotalen sett ut som de gör, säger Inger Jarl Beck. Rapporten visar att många av de skånska kommunerna helt enkelt inte vet hur mycket sjukskrivningarna kostar dem. Vad det gäller långtidssjukskrivningarna kunde bara fyra av de tillfrågade 33 kommunerna svara på hur många av deras anställda som hade drabbats. Man har heller inte tagit upp sjukskrivningarna som en politisk fråga. Mellan 1997-2000 togs bara en enda motion i ämnet upp i hela Skåne, och det var i Vellinge kommunfullmäktige Det är kvinnor över 50 år inom vård- och omsorgsyrken som drabbas. Kommunerna skyller de höga sjuktalen på neddragningarna i början på nittiotalet. Undersökningen visar också. att man varit bra på att satsa på friskvård för alla, men sämre på långtidsrehabilitering för de som verkligen är sjuka. LO uppmanar nu kommunerna att bättra sig. - De beslut som politiker och folkvalda tar måste hela tiden bekämpa sjukskrivningarna. Man måste också ta beslut om att man har friska och bra arbetsplatser, säger Inger Jarl Beck.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".