Demonstranter kan ha registrerats

Polisen på Davidshalls polisstation i Malmö för ett olagligt register över personer som deltagit i olika demonstrationer i Malmö. Det hävdas i en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, som nu har beslutat att utreda anmälan.

Men Lars Förstell, informationsdirektör på Skånepolisen, tror inte att det rör sig om olaglig registrering.

– Det där att registrera personer, att ha bilder och uppgifter om personer som är misstänkta för något, det är i sig inte olagligt, säger han. Det handlar om att man måste sköta materialet på ett omsorgsfullt sätt, och det är vi vana vid att göra.

Det är en anonym person som säger sig vara polis, som i brevet till Justitieombudsmannen ingående beskriver hur Närpolisen City i ett rum på polisstationen på Davidshall i Malmö samlar bilder på deltagare i demonstrationer.

Bilderna är till för att kunna identifiera personerna, och det finns också en pärm med bilder på ett 70-tal individer med namn, adress och personens politiska åsikt – till exempel vänsteraktivist eller djurrättsaktivist – hävdar anmälaren.

Lars Förstell menar dock att det är i sin ordning att ha tillfällig registrering av demonstranter, trots att det inte finns några direkta brottsmisstankar.

– Det finns särskilda regler för hur man hanterar personer i folkmassor, där det under en viss tid finns möjlighet att ha registrering av personer som har ingått i en folkmassa, där det kan ha förekommit någon form av brottslig gärning, säger han.

JO har nu överlämnat ärendet till åklagaren Kristian Augustsson, som redan har startat en utredning. Han säger till P4 Radio Malmöhus att uppgifterna i anmälan inte verkar stämma fullt ut, men att utredningen fortsätter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".