Bårslövs brandstation blir kvar

Kommunstyrelsen i Helsingborg bringar reda i de trassliga affärerna i räddningstjänsten. Det innebär troligen att brandstationen i Bårslöv räddas, att alla brandmännen blir kvar och att säkerheten för helsingborgarna ska vara fortsatt hög.

Efter nyår upptäcktes plötsligt att det saknades tre miljoner kronor i räddningstjänstens bokslut från i fjor. Det blev skandal. Hittills har räddningsnämnden avskaffats och brandchefen har motats bort i svallvågorna efter den dåligt skötta ekonomin.

I april avslöjade P4 Radio Malmöhus att det också i år blir miljonunderskott, bland annat på grund av att många brandmän fick stora löneökningar när räddningstjänsten gjorde om tjänster i den nya organisationen. I vissa fall ökade lönerna med upp till femtio procent. Det var siffror som inte visades fram.

Nu erkänner kommunen att siffrorna är riktiga. Det saknas fyra miljoner i år och det går inte att spara mot bakgrund av utvecklingen. De fyra miljonerna blir alltså ett underskott skriver kommunledningen. Under åren framöver kommer det också att kosta i runda slängar tre miljoner kronor mer om året att driva räddningstjänsten intakt, skriver kommunstyrelsens ordförande Tomas Nordström i det beslutsförslag som kommunstyrelsen ska ta ställning till på måndag.

Allt detta för att inte minska säkerheten för invånarna. Risken fanns att deltidsbrandmännen skulle bantas bort, eller att dygnetruntstyrkorna på brandstationerna skulle minskas. Det hade fått konsekvenser för insatser med rökdykare och vattendykare. Även kommunerna kring Helsingborg hade fått känna av bantningen. Till detta kom risken att den nya brandstationen i Bårslöv skulle behöva läggas ner och därmed en av landets största larmcentraler.

Det har länsstyrelsen protesterat mot och får nu också rätt. Lugnet kan även lägga sig hos Sjöfartsverket, grannkommunerna, Banverket, Kustbevakningen och andra som är inblandade när beslutet fattas av kommunstyrelsen på måndag. Det slutliga beslutet fattas av kommunfullmäktige på onsdag.

Lasse Olsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".