Vattenläckor i nytt hus i Västra hamnen

Trots att husen i Västra Hamnen i Malmö bara har några år på nacken behöver redan lägenheter renoveras. Minst fyra lägenheter i ett av husen längs Sundspromenaden har skadats av vattenläckage. Konstruktionsfelet upptäcktes av de boende redan för två år sedan, men åtgärdas först nu.

– Vi skalar ner merparten av fasaden för att lokalisera läckagepunkterna. Vi vet var de finns - i anslutning till fönstren, men vi måste säkerställa att vi inte har fuktigt material innanför väggen, säger Andreas Lindelöf, regionchef på Skanska.

Alla sjutton lägenheter i fastigheten berörs av renoveringsarbetet. Trots att läckaget bara upptäcktes i några få bostäder vill Skanska vara på den säkra sidan. Att ett hus som bara är fem år gammalt redan har blivit vattenskadat är märkligt, det medger också Andreas Lindelöf. Men han förklarar det delvis med läget vid havet.

– Det är en ömtålig konstruktion har vi fått erfara i efterhand. Det är väldigt utsatt läge med vatten och vind i stora mängder. Det är klart att det inte är en bra kombination.

– Sedan beklagar vi djupt det inträffade. Självfallet ska ett hus som är byggt 2001 hålla tätt. Men vi tar vårt ansvar och ska rätta till det.

Gjorde ni inte undersökningar innan ni byggde huset?

– Jo, det är klart att man gjorde. Man ritar huset och utformar konstruktionsdetaljer som ska hålla. Nu gjorde det inte det och det beklagar vi djupt, säger Andreas Lindelöf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".