Jätteteleskop monteras i Lund

Tidigt på måndag morgon börjar monteringen av Skandinaviens största teleskop i Lund. Det 25 ton tunga teleskopet ska sättas på plats på det gamla vattentornet vid Sölvegatan där det sedan ska användas i grundutbildningen för astronomistudenterna.

Det 25 ton tunga teleskopet har fraktats per båt och flyg från Chile där det stod på ett berg i Atacamaöknen. En 300 ton tung kran ska användas för lyftet. Vid sjutiden på morgonen ska kupolen på vattentornet lyftas av. Någon gång mellan klockan tio och tolv ska teleskopet lyftas upp.

– Det är väldigt spännande inför morgondagens lyft, säger Torbjörn Wiesel, forskningsingenjör på astronomiska institutionen.

Institutionen ska använda teleskopet i grundutbildningen och för att utveckla ny teknik. Det lär bli gott om publik på plats för att se lyftet. Vädret är just nu det allra bästa.

– Vi kan inte ha någon vind. Vi vet hur vindkänslig kupolen var när vi lyfte upp den. Men det ser ju fint ut som vädret håller sig nu.

Vad kostar ett begagnat teleskop?

– Vi har väl gjort ett litet fynd. Vi har gett strax under 600 000 kronor för det här teleskopet. Det ska jämföras med ett nytt teleskop i den här klassen som kostar mellan 15 och 25 miljoner, säger Torbjörn Wiesel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".