Arbetslöshetsarbete i Malmö kritiseras

Bland många av de runt 10 000 arbetslösa som varje år är inskrivna vid något av Malmös sex Arbets- och utvecklingscenter, finns ett stort missnöje med centrens arbetsmetoder.

AUC:s huvudsyfte är att hjälpa arbetslösa till arbete, men Eir Seemundsdóttir som har gått på AUC Södra Innerstaden, är kritisk.

– Jag skulle vilja kalla det vuxendagis, en förvaring av människor, där folk inte litar på att man kan söka jobb själv, utan man blir kollad hela tiden, säger hon.

AUC startade år 2000 som ett samarbete mellan Malmö stad, arbetsförmedlingen och försäkringskassan, och tanken var att arbetslösa bara skulle behöva ha kontakt med en myndighet.

Arbetsmetoderna skiljer sig åt mellan centren, men gemensamt på de flesta är närvaroplikten – de arbetslösa måste vara på centret i två eller tre timmar per dag och söka jobb.

Många vittnar om att det är tid som man bara sitter av.

– I en timme kollar man de senaste jobben, men sedan finns det ändå en timme kvar då man bara sitter och pratar med de andra, säger Nima Gholam Ali Pour, som nyligen var på ett AUC.

Men Lars Ekström, verksamhetschef för AUC Hyllie, håller inte med.

– Söker man socialbidrag eller har a-kassa, så ska man ju söka jobb åtta timmar om dagen, säger han.

Kritik framförs också mot att antalet handläggare, datorer och telefoner är begränsat, och att man får sitta och vänta på en ledig dator eller telefon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".