Mittvajerolycka utreds

Den svåra olyckan på E22:an vid Fjälkinge utanför Kristianstad på söndagen orsakades av att en bil kom över i mötande körbana.

En bil som körde på E22:an fick sladd och körde in i vajermitträcket. Eftersom vajern tänjer sig kom bilen över på andra körbanan och krockade med en mötande bil. Sedan studsade bilen tillbaka till den egna väghalvan och kolliderade med en bil där också.

Tre bilar var alltså inblandade i olyckan vid lunchtid igår, och totalt skadades 10 personer. Två personer skadades allvarligt. Efter olyckan fick E22an stängas av och det blev långa köer.

Vajerräckena ska tänja sig, eftersom det dämpar kraften i kollisionen. Men enligt Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör är det ovanligt att man krockar med mötande bilar efter att ha kört in i vajern. Det är en kort stund som vajern sträcker ut sig som ett gummiband, därefter slår det tillbaka och bilen kommer tillbaks på det egna körfältet.

Trots att flera personer skadades i olyckan, säger trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall att vajrarna räddar många liv. Att krocka med en mötande bil efter att farten dämpats av vajerräcket är mycket mildare än en vanlig frontalkrock.

Nu ska Vägverket utreda gårdagens olycka och ta reda på vad som hände, och om något i själva utformningen av vägen kan ha förvärrat olyckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".