Svalt intresse för likabehandling

Högskolor och universitet prioriterar inte arbetet mot diskriminering på grund av sexuell läggning, trots att många homosexuella studenter far illa. Det visar en enkätundersökning som Sveriges förenade gaystudenter gjort.

Många av de tillfrågade universiteten och högskolorna prioriterar inte arbetet mot diskriminering av homo- bi- och transpersoner. De vill inte heller vara med på utbildningar som erbjuds, trots att de säger att behovet av kunskaper i likabehandling finns. Malmö högskola svarade att de var intresserade av att förbättra ett sådant arbete, Lunds universitet var tveksamt och Högskolan i Kristianstad svarade inte alls.

Enkäten skickades ut till 48 högskolor, universitet och även 60 studentkårer fick svara på frågorna. Meningen med granskningen var att kartlägga likabehandlingsarbetet på lärosätena.

I enkäterna frågas det bland annat om diskriminering eller trakasserier anmälts och vad som blivit följderna av detta.  En annan fråga är om skolan jobbar aktivt för att förebygga diskriminering på grund av sexuell läggning.

Sveriges förenade gaystudenter är besvikna över resultatet och vill se ändringar. I 15 olika punkter uppmanar de bland andra lärosätena, riksdag, regering och Högskoleverket att förändra sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".