Sämre busskort för elever

Politikerna i Helsingborg vill spara pengar, och därför drar man nu in gymnasieelevernas busskort och ger dem istället ett kontantbidrag att själva bestämma över.

Bakgrunden är att Skånetrafiken har ändrat sina taxor och möjligheten att göra ett tillägg på 450 kronor för att även åka på helgen har försvunnit.

– Det kan leda till att fler åker svarttaxi och att det blir mer bråk i byarna istället för att ungdomar kan åka till bio och liknande, säger Terese Boström från Muf i Helsingborg.

Nyligen höjde Skånetrafiken åldergränsen för att åka på halv biljett till 19 år. Det innebär att gymnasieelever nu kan åka kollektivt för halva priset. Men den förändringen gäller inte det så kallade gymnasiekortet, så därför tycker politikerna att det är bättre att eleverna istället får pengarna kontant för att kunna köpa biljett själv. Men då försvinner också möjligheten att göra det tillägg på 450 kronor för att kunna åka även på helgen.

– Jag tycker att barnen ska ha kort, men som kommunpolitiker måste man se till att varje krona används effektivt, och då blir resultatet så här, säger Inger Nilsson (s), ordförande i tekniska nämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".