Dansk polis skall ge rättvis bild av EU-toppmötena

Polisen i Köpenhamn litar inte på att mediernas bevakning under EU-toppmötena i höst kommer att ge en helt riktig bild av deras arbete. Därför ska poliser själva agera journalister.
I slutet av förra veckan öppnade Köpenhamnspolisen en hemsida om det danska ordförandeskapet i EU. På sidan copenhagenpolice.dk kan man se vilka insatser som planeras, läsa om de demonstrationer som är på gång och också se bilder av piketbilar och annan utrustning som polisen förfogar över. Men dessutom ska en rullande redaktion med ett par poliser från myndighetens informationsavdelning skriva artiklar och ta bilder till hemsidan, berättar gratistidningen Urban. Hittills handlar artiklarna bara om sådant som hur mycket vatten som finns i beredskap åt polisen under ordförandeskapet och varför man valt vatten istället för läsk. Men under toppmötena i höst då stora demonstrationer väntas och bråk kan uppstå ska sidan också säkra att polisen får ut sin bild av det som sker på gatorna. I vanliga fall visar ju TV-nyheterna och tidningarna mest hur kravallutrustad polis brottat ner unga kvinnliga aktivister och aldrig hur hon stått klar att angripa polisen, säger köpenhamnspolisens talesman Flemming Steen Munch till tidningen. - Polisens journalistik ska bidra till att kameran vrids runt så att också polisens bild kommer fram, säger han. Men professorn i journalistik vid universitetet i Roskilde Jørgen Poulsen är skeptisk till att poliser agerar som journalister. - I situationer där medierna inte har tillträde kan de skrivande poliserna bli ensamma om att kunna rapportera. De har ju en viss särställning gentemot journalister, säger han till tidningen Urban.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".