Kävlinge vill riva Barsebäck

Kävlinge kommun vill riva Barsebäck så snart som möjligt, enligt en inlaga till miljödomstolen. Huvudförhandlingarna om hur länge reaktorbyggnaderna ska stå kvar påbörjas i Landskrona på onsdagen.

– Kommunen vill gärna komma åt marken för byggnation. Och för att ta till vara kunskapen hur verket byggs så bör man riva så snart som möjligt, säger Rebecka Pehrsson (s), vice ordförande i Kävlinges kommunstyrelse.

Marken där Barsebäck ligger är en av de attraktivaste platserna i Kävlinge för nybygge. Därför råder full politisk enighet i kommunen om att kraftverket måste tas bort så fort som möjligt nu när det inte längre är i drift.

Kommunen får stöd av Statens strålskyddsinstitut som också anser att rivningsarbetet kan påbörjas före år 2020 som är Basebäck Kraft AB:s egen tidsplan för rivningen.

– Vi anpassar oss till det svenska program som finns. Enligt detta finns avfallsförvaring först 2020, säger vd Leif Öst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".