Antikhandlarmordet upp i tingsrätten

På onsdagen inleds rättegången mot fem män i 20-årsåldern som är misstänkta för inblandning i mordet på antikhandlaren utanför Degeberga söder om Kristianstad. Eftersom det enligt polisens analys finns en särskild hotbild mot rättegången gäller höjd säkerhet.

Polisen har gjort en särskild utredning av hotbilden mot rättegången, delvis för att det är så många inblandade. Själva hot- och riskanalysen är hemlig, men resultatet av den är att tingsrätten beslutat att en särskild säkerhetskontroll ska genomföras.

Tre av de fem männen är åtalade för mord och grovt rån, den fjärde för grovt rån och den femte för medhjälp till grov rån.

Det var i februari i år som den 64-årige antikhandlaren hittades död i sitt hem. Åklagaren menar att fyra av de åtalade männen varit där och hotat och misshandlat antikhandlaren och sedan lämnat honom att dö. Med sig ska de ha tagit pengar, guld, silver och antikviteter.

Ingen av de åtalade har erkänt att de dödat antikhandlaren, men de fyra som åklagaren menar har varit hos antikhandlaren har medgett detta. Sedan går deras historier om våldet mot antikhandlaren isär.

I fem dagar kommer rättegången att pågå, och det är långa fängelsestraff som männen riskerar. Livstid för de tre som är misstänkta för mord och upp till tio år för de två andra åtalade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".