AUC skickar ungdomar på korvgrillning

Kritiken mot Arbets- och utvecklingscentren i Malmö är hård. Många reagerar mot att äventyrsläger med korvgrillning och repklättring är en av åtgärderna som ska hjälpa arbetslösa ungdomar till jobb.

– Det är en vanlig utflykt som man gjorde när man gick på lågstadiet, säger Sebastian, som varit med på en sådan utflykt. Man äter korv med potatismos och klättrar i rep – det är inget som man kan få några jobb på.

Sedan 2003 har AUC Hyllie skickat ungdomar i åldern 18 till 25 till ett äventyrscenter på Ven. Tidigare år har ungdomarna varit där över dagen och besöket har kostat 500 kronor.

I år driver AUC Hyllie ett EU-finansierat ungdomsprojekt och utflykterna har förlängts till två dagar. Vid två tillfällen i år har AUC Hyllie lagt ut 40 000 kronor för att skicka 15 ungdomar till Ven.

Syftet med resorna till Ven är att skapa en gruppkänsla.

– Man ska lära känna varandra, och kanske hitta sidor av sig själv som man inte var medveten om, förklarar Lennart Ericsson på AUC Hyllie, som är en av initiativtagarna till utflykterna.

Eftersom Sebastian fortfarande går på AUC vill han vara anonym, och det är därför inte hans röst som hörs i inslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".