Trelleborgare dömd för terroristbrott

En ung trelleborgare dömdes på onsdagen av Stockholms tingsrätt till åtta månaders fängelse för stämpling till terroristbrott.

Den 19-årige mannen som bor hemma hos sina föräldrar har visat stort intresse för både sprängämnen och Jihad, heligt krig. Han såg sig själv som en helig krigare eller mujahedin. Han var kritisk till USA:s krig i Irak och han misstänks också ha provsprängt en del hemmagjorda bomber i Trelleborg  på internet träffade 19-åringen två andra unga män som delade hans intressen.

Tillsammans planerade dem ett sprängattentat mot frikyrkan Livets Ords lokaler i Uppsala. Anledningen skulle vara Livets ords sympatier för Israel. Planen ska ha varit att dränka lokalens insida med bensin och sedan tända på med hjälp av fyrverkeripjäser. Säpo misstänker att attentatet skulle ske den 25 januari i år när Israels ambassadör var på besök hos Livets ord.

Men det blev inget av planerna. Trelleborgaren backade ur i sista stund och träffade aldrig de andra två i Stockholm. Och inte heller de kunde sätta sina planer i verket.  Men den sista januari greps 19-åringen av polisen, misstänkt för stämpling till terroristbrott, och det var också det han dömdes för i Stockholms tingsrätt idag.

19-åringens två kamrater fick två respektive tre och ett halvt års fängelse, men trelleborgaren fick bara åtta månader. Tingsrätten menar att han inte varit lika aktiv i planeringen som de två andra och man tar också hänsyn till hans låga ålder.

19-åringens kamrater fälldes förutom för stämpling till terroristbrott, även för försök till terroristbrott.  I december ifjol var de inblandade i attentatet då brinnande bensinflaskor kastades mot den irakiska vallokalen i Kista i nordvästra Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".