Barsebäcksrivning i domstol

På onsdagen inleddes förhandlingarna i Miljödomstolen om Barsebäcksverkets framtid. Barsebäcks kraft har sagt att en rivning kan börja tidigast 2020, men fick mothugg av både Statens strålskyddsinstitut och Kävlinge kommun.

De tycker att Barsebäcks kraft inte tittat tillräckligt på alternativet att riva tidigare.

- Det finns andra vägar att gå. Vi tycker inte att de är utredda än, säger Johanna Sandwall, verksamhetsansvarig på SSI.

Enligt Barsebäcksverket kommer avvecklingsprocessen att pågå fram till 2015. Först då kan man ansöka om rivning. Att det tar så lång tid beror enligt Barsebäcks kraft på att det inte finns någon slutförvaring som är byggd ännu för att ta hand om rivningsavfallet. Men Statens strålskyddsinstitut tycker att Barsebäcksverket inte lagt tillräcklig kraft på att hitta alternativa lösningar. Därför och ber de miljödomstolen att bara låta avvecklingsprocessen pågå till 2009.

Det tycker också Kävlinge kommun som vill att den värdefulla och känsliga markan ska kunna användas till annat. Även grannarna vill se en snabb rivning.

- Många an oss har tyckt att det har varit positivt med ett kärnkraftverk som presenterar el. Men nu finns det inget värde att det står kvar längre, säger Marie Mattson, vice ordförande i Vikhögs byalag.

Dom kommer den 12 juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".