Bönder utbildas för att minska övergödningen

Nu ska lantbrukarna i Skåne ta sitt ansvar för att minska algblomningen. Genom projektet Greppa Näringen skall bönderna få rådgivning om hur de kan minska kväveutsläppen.
När jordbrukaren odlar sina grödor läcker marken kväve och fosfor. Dessa ämnen transporteras med hjälp av vatten till havet och ger näring till algblomningen som till viss del är giftig. Efter de stora översvämningar som Skåne drabbades av vintras har mycket kväve och fosfor nått havet och kombinerat med en värmebölja finns det stor risk att haven blommar igen. Projektet Greppa Näringen är ett samarbete mellan bland andra Jordbruksverket och LRF och det ska verka för att lantbrukarna tar sitt ansvar för att minska utsläppen. - Det här året är det ju svårt att göra något åt, men på sikt om man jobbar med olika åtgärder för att minska läckaget så kan det innebära att man får mindre transporter och mindre algblomning, säger Stina Olofsson som är projektledare för Greppa Näringen. Ett sätt att stoppa kväveutsläppen är att odla så kallade fånggrödor i fälten. Fånggrödor är en typ av gräs som man sår in på våren i tillexempel spannmålsgrödorna. När spannmålen sedan skördas så växer gräset vidare under hösten. - Kommer det då loss kväve i marken eller om det finns kvar kanske från gödslingen så tar då det här gräset upp det och hindrar då utlakningen under en känslig period, säger Stina Olofsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".