Danskar dyker vid Fu Shan Hai

En grupp danska dykare ska dyka vid och undersöka vraket av det kinesiska lastfartyg som sjönk utanför Bornholm för tre år sedan. Det är förbjudet att dyka på platsen, men nu görs alltså ett undantag.

– Det är ett av Nordens största vrak, och det är ju spännande. Det har inte heller fallit ihop ännu, säger projektledaren Jan Birk.

Lastfartyget Fu Shan Hai gick på grund så sent som 2003. Därför har det ännu inte hunnit kollapsa, som de flesta andra vrak i svenska och danska vatten, enligt Jan Birk.

Det är ett tekniskt team som ska undersöka vraket, och går allt bra för dem, så kan det dykförbud som råder vid vraket komma att lyftas permanent.

Förbudet beror på att vraket ligger så djupt som på 68 meter, och på att färjetrafik till och från Bornholm fram till i juli gått väldigt nära vraket. Nu beräknas de delar av vraket som riskerat att kollapsa redan ha gjort det, och färjorna går numera en kilometer närmare Sverige.

Mellan femton och tjugo dykare ingår i teamet och dykningarna kommer att pågå under hela första veckan i augusti.

– Vi hoppas att få en fin upplevelse med mycket sol på Bornholm, säger Jan Birk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".