AUC-metod inte bättre än andra metoder

Satsningen på de kritiserade Arbets- och utvecklingscentren i Malmö kostar nästan en halv miljard kronor i år. Ungefär var fjärde inskriven går enligt statistiken vidare till jobb eller studier, men kritikerna menar att det bara är högkonjunkturen som gör att siffrorna är så pass bra.

Av de 10 500 personer som var inskrivna på AUC förra året gick nästan 3 000 till arbete eller studier, vilket Malmö stad anser vara ett lyckat resultat. Men några bevis för att siffrorna skulle vara annorlunda utan AUC finns inte.

– Det är klart, ett AUC 1992 hade ju inte nått de resultaten som vi gör nu, så omgivningen har naturligtvis stor betydelse, säger Alf Merlöv, som sitter i AUC:s centrala styrgrupp.

Veronica Ekström, forskningsassisten vid Stockholms forsknings- och utvecklingsenhet, har granskat den modell som man har infört på flera AUC, Skärholmsmodellen, som i korthet går ut på att kräva av bidragstagare att de infinner sig ett visst antal timmar per dag för att söka jobb. Enligt henne finns det väldigt lite som tyder på att modellen är framgångsrik.

– Tittar man i Stockholm på liknande stadsdelar, så ser man att kurvorna för arbetslöshet, socialbidrag och förvärvsfrekvens följer varandra, oavsett om man jobbar med Skärholmsmodellen eller inte, menar hon. Det tyder ju på att det handlar om konjunkturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".