Patienter flyttas för att lösa överbeläggning

Sjukvårdsläget i Skåne nu i semestertider är ansträngt med många överbeläggningar. För att underlätta har Region Skåne i år inför ett nytt samordningssystem där sjukhus med överbeläggning kan skicka patienter vidare.
- Om vi inte har fler platser på våra vårdavdelningar så står vi i ett läge där vi behöver ytterligare överbelägga våra avdelningar. Ofta inträder det nattetid när vi tvingas lägga tre patienter för mycket på varje vårdavdelning. Att då kunna skicka patienter till andra sjukhus är väldigt värdefullt, säger överläkare Lars Stavenow på MAS i Malmö. Hittills är det inte så många som har skickats iväg till nästa sjukhus, men som patient måste man den här sommaren vara beredd på att kanske inte hamna på hemmasjukhuset. - De flesta patienter blir inlagda på hemmasjukhuset men vid belastningstoppar som nu har inträffat i Malmö, men som likaväl kan inträffa i Lund eller Ystad nästa vecka, så kan man alltså utnyttja den här samordningsmöjligheten och då kan enstaka patienter hamna på ett närliggande sjukhus Även om det kan vara ett omak för patienten så har samordningen redan avlastat för sjukvårdspersonalen. - Hittills tycker jag att det känns väldigt bra. De som jag har talat med har varit nöjda och belåtna. Framför allt har det varit en positiv inställning till att hjälpas åt, säger Henrik Weibull som ansvarar för sommarsamordningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".