Bostadsrättsförening stämmer Com Hem

Kabel-tv-bolaget Com Hem tvingar bostadsrättsföreningarna att betala för tjänster som föreningarna inte vill ha. Det menar bostadsrättsföreningen Björkraden i Lund som tänker dra kabel-tv-jätten inför Marknadsdomstolen.

Trots att föreningen bara vill använda Com Hems kabel-tv-anslutning, så får de numera betala för bredband och telefoni också. 

– De höjer priserna med 50 procent med hänvisning till att vi ska få andra tjänster som vi inte vill ha, säger Lars-Erik Ström, som bor i huset och företräder bostadsrättsföreningen Björkraden. Vi vill slippa de tjänsterna men får ändå betala det högre priset.

Bostadsrättsföreningen Björkraden har redan bredband från ett annat företag. Nu måste de betala Com Hem flera tusen kronor om året för ytterligare en bredbandsuppkoppling, som inte används.

Att byta kabel-tv-operatör går inte. Det finns nämligen inget annat kabel-tv-bolag som de kan vända sig till i området. Kabeljätten Com Hem dominerar helt den svenska marknaden med 75 procent av hushållen.

Bostadsrättsföreningen Björkraden anser att Com Hems metoder bryter mot konkurrenslagen, men Konkurrensverket, som de först vände sig till, vill inte ta upp fallet, eftersom de tycker att det kan bli svårt att bevisa ett regelbrott. Nu går bostadsrättsföreningen istället till Marknadsdomstolen och hoppas då få med sig andra bostadsrättsföreningar.

– Det finns ett intresse från andra bostadsrättsföreningar i samma situation att medverka i det här, säger Lars-Åke Ström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".