Asylsökande får egen vårdcentral

Om drygt två veckor öppnar landets första vårdcentral för asylsökande i Malmö. Till skillnad från dagens flyktinghälsa kommer den här mottagningen att erbjuda mer än bara hälsosamtal.

– Det nya är att man kommer att kunna få sjukvård, och vi kommer att ha en heltidsanställd läkare, en kurator och en psykolog på barnhälsovården, berättar chefen Gunnar Dahlbäck.

Tidigare har den asylsökande fått gå till sin lokala vårdcentral, och många gånger far den flykting som söker vård illa, berättar Gunnar Dahlbäck.

För den som inte kan språket kan det dröja timmar innan en tolk kommer till platsen. Det kan också bli så att man helt enkelt kan få gå hem igen och hämta en familjemedlem som kan tolka, och det kan kännas kränkande för den som behöver vård.

Med en samlad personal, där flerspråkiga hälsokommunikatörer ingår, kan det bara bli bättre, menar Gunnar Dahlbäck.

– Vi som jobbar här har ju en enorm erfarenhet av de här människorna, och vi kan också ge lite mera tid än bara de här kvartarna på vårdcentralen, säger han.

Den nya mottagningen öppnar på Rolfsgatan i Malmö 3 juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".