Vill följa missbrukande mammor längre

Ambulatoriegruppen i Malmö, som hjälper missbrukande mammor att bli drogfria vill börja följa mammorna en längre tid efter att de fött barn.

Många kvinnor med missbruksproblem lyckas sluta med droger när de blir gravida. Men när barnet fötts är risken för återfall stor. Många av återfallen beror på att kvinnorna har svårt att orka med de krav som  föräldraskapet ställer. Ofta är pappan också missbrukare och det gör det svårare att stå emot drogbegäret. Dessutom kommer många av de här kvinnorna själva från missbrukarfamiljer och de har ingen erfarenhet av ett vanligt vardagsliv.

Ambulatoriegruppen i Malmö arbetar med att hjälpa missbrukande kvinnor att bli drogfria under graviditeten och förbli det när barnen fötts.

Eftersom Ambulatoriegruppen följer kvinnorna i ett par års tid efter att barnet fötts kan de upptäcka återfall på ett tidigt stadium och komma med hjälp och stöd. Inom gruppen ingår socialtjänst, sjukvård och barnhälsovård och kvinnorna får bland annat gå i speciella föräldragrupper där de träffar andra kvinnor som är i samma situation som de själva.

Nu vill Christina Elvhage som är socialpedagog på ambualtoriegruppen att specialiserade barnsköterskor knyts till gruppen och att man börja följa de här kvinnorna och deras barn under längre tid.

- Stöd kan behövas under många, många år eftersom det ofta handlar om mycket sargade familjer. Barn kan ha fått skador av mammans missbruk och kan behöva stöd när börjar skolan, och om man då följt dem kan man sätta in åtgärder väldigt tidigt, säger Christina Elvhage.

Julia Öberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".