Rektor hotad efter skolavslutning

Efter det att hon stoppade den traditionella skolavslutningen i kyrkan, har rektorn för Lövestad skola i Sjöbo fått ta emot två allvarliga hot. Båda hoten var anonyma, men det finns misstankar om att det är nynazister som ligger bakom.

I stället för en traditionell kyrkoavslutning, med ”Den blomstertiden nu kommer” så firade barnen på Lövestads skola i onsdags avslutningen under träden bakom skolan. Skälet till beslutet att inte fira i kyrkan var att Skolverkets regler säger att skolans verksamhet ska vara öppen för alla barn och att ingen ska känna sig kränkt eller diskriminerad, något som en andlig skolavslutning skulle kunna bidra till menade skolledningen.

Många blev upprörda efter beslutet och skolans rektor har nu alltså fått ta emot två hot, ett per telefon och ett via e-post. Varken rektorn eller Eva Liljekvist-Borg är som chef för familjeförvaltningen i Sjöbo kommun vill uttala sig om situationen, men enligt polisen ska de som hotat rektorn sagt att om hon inte försvinner från sin tjänst så ska de ”plocka henne”.

Enligt Skånska Dagbladet finns det också misstankar att det är nynazister som ligger bakom hoten och flera nazistiska och rasistiska organisationer har kritiserat rektorns beslut på sina hemsidor. Hoten är nu polisanmälda och även Säpo har blivit informerade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".