(fp) gav stöd till sverigedemokrater

Folkpartiet i Ystad har som första parti i kommunen gett stöd åt en motion som lagts av Sverigedemokraterna. Vid senaste kommunfullmäktige röstade de folkpartistiska ledamöterna ja till Sverigedemokraternas förslag att även ersättare skulle få yttranderätt vid fullmäktiges möten. 

Sverigedemokraterna har sedan valet 2002 en ledamot i kommunfullmäktige i Ystad och partiet har aldrig tidigare fått stöd för någon motion. Men vid fullmäktigesammanträdet i torsdags så stödde alltså Folkpartiet motionen om att även ersättare skulle få yttra sig vid fullmäktigemöten. Men övriga partier var emot förslaget och motionen röstades ner.

- Vi tog hänsyn till förslaget och inte var det kom ifrån. Vi i folkpartiet har själva jobbat för att vidga demokratin på olika sätt, säger Karin Olsson Lindström, ordförande i Folkpartiet i Ystad.

Hon försäkrar dock att det bara var i den här frågan som det var aktuellt och att de båda partierna i de flesta frågor tycker helt olika.

- Det är oftast principiellt omöjligt att stödja deras förslag, men detta förslag tycker vi är i linje med vår demokratiska uppfattning, säger Karin Olsson Lindström.

David Rasmusson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".