Skånska politiker tjänar mer än väljarna

De personer som ställer upp i kommunvalen i Skåne tjänar betydligt mer än den vuxna skånska befolkningen. Siffror från Statistiska centralbyrån, som Sveriges Radio beställt, visar dessutom att socialdemokraterna har minst andel låginkomsttagare.

Drygt fyra av tio skåningar tjänar mer än 200 000 kronor om året, men så ser det inte ut bland de som vill in i kommunfullmäktige efter höstens kommunval i Skåne. För politikerna är den siffran 65 procent.

Inget parti kan egentligen sägas representera befolkningen i stort, men de som kommer närmast är miljöpartiet, där hälften av kandidaterna tjänar under 200 000 kronor.

Det politiska parti som har minst andel låginkomsttagare, alltså de som tjänar under 100 000 kronor om året, på sina kommunlistor inför valet är socialdemokraterna - ett faktum som är likadant i Skåne som i landet i stort.

Bara sex procent av de socialdemokratiska kandidaterna till höstens kommunval i Skåne är låginkomsttagare, medan det i vänsterpartiet och miljöpartiet är 20 procent som tjänar under 100 000 kronor om året.

De skånska politikerna tjänar dock något mindre än snittet bland politiker i hela Sverige, och det kan förklaras genom att inkomsten bland alla invånare är lägre i Skåne än i hela Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".