Hörbypolitiker får JO-kritik

Justitieombudsmannen kritiserar en kommunpolitiker i Hörby för att ha inskränkt yttrandefriheten för personalen på en skola i Hörby. Det var i november 2004 som politikern ska ha beordrat skolpersonalen att ta ner artiklar som satt på skolans anslagstavla.

Bakgrunden till historien är det beslut som Hörbys barn- och utbildningsnämnd tog i slutet på 2004 om att flytta en del av Frostaskolans verksamhet.

Beslutet väckte en livlig debatt bland skolans personal och föräldrar, och när personal på skolan satte upp beslutet och en tidningsartikel om konflikten på lågstadiets informationsplats, så protesterade ordföranden i barn- och utbildningsnämnden.

Vid två tillfällen ringde han till skolan och uppmanade personalen att ta ner pappren.

Nämndens ordförande har själv inte uttalat sig, men i ett brev till justitieombudsmannen skriver barn- och utbildningsnämnden att ordföranden bara bad rektorn att ta ner anslagen om han, det vill säga rektorn, tyckte att de kunde betraktas som provocerande, och detta eftersom det är kommunens praxis att rektorn måste godkänna all affischering på skolan.

Justitieombudsmannen ifrågasätter dock att det skulle ha funnits anledning att tro att rektorn inte godkänt anslagen, och han tror dessutom att det var deras innehåll som fick utbildningsnämndens ordförande att reagera. Därmed har politikern inskränkt skolpersonalens yttrandefrihet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".