Miljöpartisterna mest välutbildade i Skåne

Bland de politiker som kandiderar till valet i Skånes kommunfullmäktigeförsamlingar är miljöpartisterna de som har högst utbildningsnivå. Lägst har socialdemokraterna.

Utbildningsnivån för länets kommunpolitiker är generellt sett mycket högre än vad gemene man har. 43 procent av politikerna har eftergymnasial utbildning, medan bara 30 procent av befolkningen har det.

Högst utbildningsnivå har miljöpartiets kandidater, där hela 64 procent har studerat vidare efter gymnasiet. Anna Johansson är 22 år och står som sjätte namn på miljöpartiets lista i Lund. Hon studerar själv på universitetet.

– Det är bra med utbildning på så vis att man får en djupare insikt i olika frågor och lär sig föra fram dem på olika sätt. Nackdelen är att vi ska företräda människorna, och när vår utbildningsnivå inte stämmer överens, så kan vi inte alltid fatta de beslut som är bäst för människorna, säger hon.

Klart lägst utbildningsnivå bland de etablerade partierna har socialdemokraterna i Skåne, som precis som befolkningen i stort ligger på 30 procent med eftergymnasial utbildning. Trots detta har socialdemokraterna minst andel låginkomsttagare bland sina politiker, och miljöpartisterna – som ju är mest välutbildade – är de som tjänar minst.

– Ett skäl är att man kanske hellre väljer att gå ner i arbetstid, än att öka sin lön, säger miljöpartisten Anna Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".