Camping stäms av DO

Den förre arrendatorn på Sibbarps camping i Malmö stäms på nästan 700 000 då han för två år sen nekade ett 30-tal romer att övernatta på campingen.

Det var sommaren 2004 som ett 30-tal romer ville bo på campingen med sina sju husvagnar. Enligt anmälan till diskrimineringsmannen, DO, ska romerna i förväg ha kontrollerat att det fanns plats på campingen. Men när de kom fram nekades de alltså platser.

- De kunde med egna ögon se att det fanns platser på campingen och att andra blev insläppta, säger Ellinor Gudmundsson, jurist på DO.

Diskrimineringsombudsmannen menar att romerna har stoppats på grund av sin etniska tillhörighet. Nu krävs den förre arrendatorn på 675 000 kr i skadestånd alltså. Men ord står mot ord. Arrendatorns juridiska ombud säger att romerna inte alls nekades plats.

- De erbjöds platser men när de inte fick stå tillsammans så ansåg de sig diskriminerade, säger Bertil Hallberg, juridiskt ombud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".