Vänsterpartiet har flest unga politiker

Alla politiska partier har fått in fler under 30 år som engagerat sig och som står på en lista till kommunvalen i Skåne i höst. Det parti som både har flest unga och som ökat mest i den kategorin är vänsterpartiet. Det visar en undersökning som Statistiska centralbyrån gjort på uppdrag av Sveriges Radio.

I Osby är fem av sex vänsterpartister på listan till kommunvalet under 25 år och ordförande i partiet i Osby.

- Många som var med i ung vänster vid förra valet tar nu ett steg vidare, säger Alexandra Kronqvist, ordförande i vänsterpartiet i Osby.

Vänsterpartiet har gjort en kraftig ökning av antalet kandidater under 30 år till kommunvalen i Skåne, från 16 procent till 22. Ökningen är betydligt kraftigare i Skåne än på riksplanet. Och ökningen av kandidater under 30 år har också lett till att vänsterpartiet har gjort en markant ökning av antal kandidater som bor i hyresrätt och dessutom har vänsterpartister med barn under 18 år minskat ordentligt sedan valet 2002.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".