Även politiker hamnar hos kronofogden

Av de skånska politiker som står på valsedlarna till höstens val har 235 inte betalat sina skulder i tid. Tillsammans är de här personerna skyldiga staten och enskilda över 34 miljoner kronor. De är nu fall för kronofogden, visar en genomgång som Sveriges Radio har gjort.

Det handlar om allt från en socialdemokrat som har en allmän skuld på en krona till en moderat som har en enskild skuld på 1,8 miljoner kronor. Det parti som har flest kandidater med obetalda skulder är socialdemokraterna med 58 personer och därefter kommer vänsterpartiet med 27 kandidater hos kronofogden.

Men politikerna handskas inte sämre med pengarna är vad skåningarna i helhet. Drygt var 20 skåning, eller 5,6 %, har skulder hos kronofogden motsvarande siffra bland de personer som står på valsedlarna i höst är 3.6 %.

Tillsammans är de 235 personerna skyldiga staten närmare nio miljoner kronor, det handlar om exempelvis obetalda skatter, p-avgifter eller tv-avgiften. Men den stora summan gäller enskilda fodringar, alltså sådant som personerna är skyldiga firmor eller banker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".